2010. november 7., vasárnap

Derűre ború, borúra derű - Őszi Spari 2010

Evidencia hogy nincs két egyforma futás, és ezt ez a hétvége is jól bizonyította. Mint ahogy azt is, nálam a második napok mostanában jobban sikerülnek. A kérdés, mennyire befolyásolhatom ezt.

Szombaton reggel 9-re sikerült leérni Csákberénybe, és a kocsiból kiszállva trópusi meleg csapott meg. A Nagy Októberi Szocialista Forradalom ünnepe előtt 1 nappal már reggel 14 fokon állt a hőmérő higanyszála, és  napközben 20-ig meg sem állt. Fullos tavaszi hangulata volt a dolognak, egy szál vékony felsőben is frankón izzadtam. De azért jól esett, sőt azt sejtettem, jótékony hatással lesz a futásomra az igazán kellemes idő. Nos a fene tudja - így utólag - számított-e bármit is.

Indulás után rögtön elkapcsoltam az órám kijelzőjét, hogy még véletlenül se lássam az időmet: fussak ahogy tudok, illetve ahogy módom nyílik rá. És mondogattam magamban a versenyre kitűzött szabályt: nem változtatunk a terven! De hiába. A kettes előtt végül csak nem mentem el az úton a településhatárig, és hagytam volna magam megvezetni a töltéssel és a földletöréssel, hanem levágtam, és ezzel jól bele is keveredtem a környékbe. 4 perc hopp. Az 5-6 emelkedője totál kiszívott, talán ezért is sikerült ilyen rendkívül csúnyára a következő két átmenet. A 7. felé abszolút nem éreztem a terepen hogy felfelé húzok, pedig a track jól mutatja mi történt. És sajnos hiába néztem körbe, nem esett le hogy hiányzik egy hegy és egy völggyel több van. A 9-10 átmenet is gyilkos volt, hamar lejött hogy mi a helyes útvonal, de végigcsinálni ... Aztán egész jól elvoltam, a 14. pontnál volt egy kis túl- és melléfutásom, majd bezötyögtem a célba. Reggel induláskor 70-75 perc közé terveztem, az eredményeket nézve a terv jó volt, de az eredmény 86:28 lett. Ez sajnos csak a mezőny végére volt elég, 12 célba érkezőből a 9. lettem. A részidőkből látszik hogy 6 perc maradt a 2., 7., 8. pontokba a hiba miatt, a többi a gyengeség. A 8.9km-es pályán végül 11,7km-t futottam, mindezt 300m szinttel. Hát ez tényleg sok. De a durva hogy 21B-ben még Düdü is megfutotta a 72 percet ezen a pályán ... most mit mondjak? Virsli vagyok :) Düdü meg nagyon menő!

Őszintén szólva erős kétségeim voltak hogy érdemes-e indulnom vasárnap is, de aztán győzött az igen. Kevés alvással, és fáradt izmokkal, valamint elöl-hátul bekapcsolt ködlámpával érkeztem vissza az előző napi tett helyszínére. Persze egy órával korábban volt, de azért vészjóslóan néztem körbe: ilyen tejfölben kell majd  futni? A köd aztán felszállt, de a felhők maradtak, a hőmérséklet pedig pont a fele volt az előző napinak. Jól felöltöztem, de még így is enyhén fázva értem ki a rajtba, ráadásként még a baj térdem is fájdogált. De azért igyekeztem vidám lenni, és ebbe a körülmények is besegítettek. Amikor ugyanis kivettem a térképet a helyéről, elsőre rögtön visszaraktam, gondolván ez a sajtcetli nem lehet az enyém. Pedig de. Aztán nekilódultam az alig tenyérnyi papírdarabbal.

Az első két pontra biztonsági megközelítést választottam, kihasználva az utakat, így a szemem és az agyam is jól átállt a feladatra, utána már egyre jobban elengedhettem magam. A hatos pontnál befogtam egy vetélytársat, nagy valószínűséggel a mezőny osztrák tagját. Jó darabig nem tudtam szabadulni tőle, aztán a 11-12-13 átmenetet megpörgetve némi előnyre tettem szert, és így míg ő a 13. pontot fogta, én már eltűntem a hegyoldalban a bokrok között. A pálya amúgy jól ment, a 10. és 16. pontokon kívül nem volt más mellémenés, és ez a kettő sem volt több 1 percnél. A 18. után pedig maradt erőm belesprintelni is a végébe. A befutás után örömmel hallottam Kocsik Árpi szavait: "Nagy Sándor érkezett az 5. helyre" - köszi Árpi ezúton is, jól esett így megérkezni. Ezután megnéztem az órámat: 68:09 lett a vége, két perccel jobb mint amit vártam. Persze a pálya könnyebb volt mint tegnap, kevesebb (240m) szinttel, és szerintem kevésbé technikás vonalvezetéssel. A kiírt 8,7km végül futva 10,4 lett. Sajnos a második napra csak hat emberke jött el, közülük a harmadik lettem, összetettben pedig a két nap eredményei alapján a 6 értékelhető összidőből az 5. az enyém.

Befutópont után az első napon
Érdekes a két nem is olyan különböző pályán futott két alapjaiban más eredmény, tekintve azt is hogy az első nap a körülmények jobban indokoltál volna a szebb eredményt. Az ONEB is hasonló volt: második nap sokkal szebbet produkáltam. Jövőre lehet hogy kipróbálom, hogy minden fontosabb verseny előtt pénteken elmegyek egy térképes edzőfutásra. Talán csak egy kis bemelegítés hiányzik az ilyen nagyobb versenyek előtt.

És itt a végén azért hadd illesse pár dicsérő szó a rendezőket! Remekül kialakított versenyközpont, jó térképek és pályák, élő közvetítés (speaker), on-line versenyeredmények, a routegadget-re felkerülő versenypályák: olyan volt ez mint amilyennek 2010-ben egy kétnapos versenynek lenni kell. Köszönet a remek szervezésért!

Bookmark and Share

6 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Na Haresz, ezt most jól megkaptad! :-)

    Bár pályatervezésben és vonalvezetésben én sem nekik adnám az Oscar-t, de hát erre való az olcsóbb és kellemesebb opció: NYT! ;-)

    isti

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  5. Már nagyon régen olvasom a blogodat, de csak mostanra szántam magam rá, hogy írjak is. Szerintem sokszor tényleg arról van szó, hogy egy nap kell ahhoz, hogy belerázódjál a térkép stílusába, a pályakitüzés jellegébe és így tényleg jobban mehet a második nap. Ugyanakkor az én véleményem a Spari pályáiról kb. ugyanolyanok lehetnek, mint a kitörölt hozzászólások, így vigyáznom kell, hogy mit írok. N60-ban a röhejbõl mentünk az elfogadhatóba. Életemben nem futottam olyan korlátolt, röhejesen egyszerü, az ember intelligenciáját inzultáló pályán, mint szombaton. Az ifjú pályakitüzõknek esetleg meg lehet bocsátani a tapasztalatlanság bünét, de az ellenõrzõ bíró már több szitkot érdemel. Vasárnap az én pályám eljutott a technikásabb részekre, és ott már kénytelen voltam a szürkeállományt is használni. Körbekérdeztem másokat is és sok jót senki sem mondott. Egyébként át kellene keresztelni a blogod címét, mert szerintem Te már rég nem vagy dilettáns!
    Grant Júlia 

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a véleményt Júlia!

    Éreztem egyébként hogy a pálya-dicséretem sokakat megihlet majd :) no de tényleg: az én véleményem nagyon szubjektív, és nyilván csak a saját élményeimből fakad. Majd sok-sok év múlva ha tapasztalt leszek és lesz időm, talán belefér egy-egy verseny átfogóbb és objektíven kielemzése.

    A blog címe pedig .... nos azért még bőven igaz, elég csak megnézni az első nap 2. pontját. Majd ha a tévedésim kizárólag körön belül maradnak, no akkor majd tényleg ellentmondásossá válhat a dilettáns jelző.

    VálaszTörlés

Figyelem! A név nélkül küldött hozzászólások törlésre kerülnek! Ha a "névtelen" típust választod, akkor a szövegmezőben van lehetőséged aláírni.