2010. augusztus 29., vasárnap

Agyonfutott hétvége Eötvös módra

Bizony ha beleszámolom a péntek éjszakait is, plusz ezt a három hétvégi futást, akkor szumma szummárum 22 km került a lábaimba. Az már döfi! De azért csak sikerült kiküzdenem (szó szerint) egy harmadik helyet!

Szombat reggel sötét felhők gyülekeztek Óbuda felett, de ez egyáltalán nem hatott ki a VK-ban összegyűlt sok versenyző hangulatára. Ugyanez rám nem volt igaz, az éjszakai után támadt térdfájásom semmit sem enyhült, sőt, a bemelegítés is csak bicegősen ment. Ez nem volt jó jel. A rajtnál azért igyekeztem jól átmozgatni és nyújtogatni, majd reménykedve fellépdeltem a rajtlépcsőn, és vártam az indítást.

Mivel volt egy percem térképet nézni, az első három pontot meg is jegyeztem, így csak futni kellett. Persze hülye fejjel a hármas előtt nem néztem meg a négyest, ez elvett egy kis időt, sőt, mellé is mentem. Utána is voltak bizonytalankodások, így szerintem bő 1 perc maradt benne a felső részben. Lekocogtam a nem mért összekötő szakaszon, nem akartam átváltani nagyon sétába, nehogy a térdem beálljon. A második szakasz az általam jól ismert lakótelepi rész volt, itt igazából sok gondolkodni való nem volt, de sajnos a lábaim egyáltalán nem vittek úgy mint kellett volna. Ez az eredményemen is látszott, az 5km-re írt pályán 6.5 futott km lett, 37 perc alatt. Ami bosszantó, hogy 1 perc kellett volna a 3. helyhez, és ez simán benne volt a két pályában együtt. De hát ez van, utólag már bakfitty.


Vasárnap már szép napsütés várt minket a Kaszásdűlő lakótelepen, és csodák csodája enyhült a térdfájásom. Hatalmas eltökéltség keletkezett bennem: egy percet biztos behozok, és így összetettbe még felléphetek a dobogóra. Ez volt a terv. Egy gyors és hibátlan futás. Lakótelep, nulla szint. Menni fog. Igazából nem volt nehéz ez a pálya sem, és igyekeztem végig futni ahogy bírtam, 5:05 km-ek sikerültek, 11. pont után volt egy kis leengedésem, de a végén még jól belehúztam. Így a 3,4km-nek írt pályán 23:10 lett az eredményem, előttem 40, mögöttem 20mp volt a 2, és 4. hely - tényleg szoros küzdelem volt.

 
A pálya nem volt nehéz, és a befutót tényleg megnyomtam - nyertem is :)


A célba érkezés után úgy éreztem hogy szétrobban a combom, és azt gondoltam talán elég gyors voltam a tervem beteljesítéséhez. De sajnos nem lett így, bár ebben a versenyben a 3. lettem, de az összetettben maradt a 4. helyem. Így lefelé biggyedt a szám, de ekkor még nem tudtam, hogy a Budapest Rövidtávú Bajnokságot külön díjazzák, így aztán az eredményhirdetésen kellemes meglepetés ért, hogy kimehettem örülni egy harmadik helynek.

Sajnálom hogy se érem, se póló, de azért jó emlék marad.

Délutánra még egy váltó is jutott, Hegedűs Bélával és Schwendtner Erikkel szálltunk harcba együtt. 3x3,1km várt ránk. Én voltam az első futó, és sajnos rögtön egy hibával kezdtem, ami max 20-30mp lehetett, de arra elég volt hogy az élboly elmenjen. Ezt nagyon bántam. Akárhogy futottam, az 5. helyre értem csak be, 19:25-ös idővel. Béla után a hetedik helyre váltottunk, majd Erik futása visszahozta az 5. helyünket. Egyébként itt is alig több mint 1 perc kellett volna a dobogóhoz. Ez egy ilyen "majdnem" hétvégére sikerült, de azért élvezhető volt. És mire vasárnap este lett, teljesen elmúlt a térdfájásom - bár hogy miért, azt nem nagyon értem.

Nem zsibbadt le az ember agya a pályától, inkább a futógépeknek szólt.

A váltócsapat: Erik, én és Béla. Azért jól voltunk :)

Bookmark and Share

34 megjegyzés:

  1. Kedves Nagy Sándor!

    Sajnálom, hogy sem a pálya, sem a díjazás nem nyerte el a tetszésedet, érmet én elvből nem adok, a pólót a harmadik helyezettnek a 8 fős szenior kategória szerintem nem indokolta. Ha a díjakért futsz, ne az Eötvösre gyere! Köszönöm a kommentet!

    Ábel

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ábel,

    Sajnálom hogy megsértődtél, nem az érmekért és pólóért megyek, ha figyelmesen olvastad volna erre hamar rájössz.

    S.

    VálaszTörlés
  3. "Ha a díjakért futsz, ne az Eötvösre gyere! Köszönöm a kommentet!"

    Mármint melyiket? Te írtad az elsőt! :)
    Amúgy Sándort tényleg nem érheti ilyen duzzogós kritika (mert amúgy tényleg csupa szépet írt a versenyről), sőt talán még imába is foglalhatnád a nevét, hogy nem a térkép nyomtatásának a minőségét jegyezte meg, ami az országos rangsoroló versenynél... hát kissé megrezegteti azt a bizonyos lécet.

    Estván

    VálaszTörlés
  4. Igaza van Istinek, még szerencse hogy most futás közben nem izzadtam annyira mint szoktam :)

    VálaszTörlés
  5. Ha már ennyi kritika túl sok a rendezőknek, én akkor ráteszek egy lapáttal. A vasárnapi sprintről és váltoról beszélek:

    1. A rajtba vezető szalagozást viszonylag hosszú szakaszon érintette a 10D-s narancssárga szalag.

    2. A rajtba vezető szalagozás egy szűk átjárón ment át, amely az egyetlen átjáró volt, amin a versenyzők a pályán haladtak.

    3. Visszafelé(lásd: átjáró) egy hosszú, gondolkodás nélküli úton futás volt. Látható, hogy az rész, ahol Sándor 12. és 13. pontja volt, elvileg ennek ellensúlyozását szolgálta, ám a magánterülettel övezett utcákon futás sem volt izgalmasabb. Igazából sokkal jobb megoldás lett volna ha a gyalogos híd előtt lett volna a cél, majd onnan a VK-ba vissza gyaloglás.

    4. Ez már kissé szubjektív, de amely pályákat láttam(NyíltT, N40, F18) eléggé fantáziátlan átmeneteket tartalmaztak az elején, a lakótelepen is, túl könnyen adta magát a legjobb választható útvonal(más sprint versenyekhez képest nézem). De mondom, ez szubjektív, és lehet a lakótelep nem is alkalmas összetettebb átmenetekre. Ellenben a váltó pályái jobban tetszettek.

    VálaszTörlés
  6. Egy aláírás mintha hiányozna ezen szép hosszú kritika aljáról :)

    VálaszTörlés
  7. Azért ne törjünk pálcát a rendezők felett, aki nevezett és indult az azért számíthatott rá, hogy technikailag mit kap majd. ROB közelsége ide vagy oda, a lakótelepi tájfutás a hihetetlen ingerszegénysége miatt számomra olyan evolúciós hátraarc, hogy eszembe nem jutna ilyenért pénzt kiadni.
    Aki részt vett és technikai hiányosságot kér számon a rendezőkön, az magára vessen elsősorban.

    Estván

    VálaszTörlés
  8. Akkor én magamra vetek... :)
    Szerintem azért itt is lehetne szinvonalasabb pályákat kitüzni, pláne ha még mindenféle "titulusokkal" is illetik a versenyüket(Bp kupa, Váltó liga)!
    Az itt is nem véletlen. Sajnos lassan a legtöbb magyar versenyre ez a technikai nivó (futó verseny) a jellemző... :( és teljesen mindegy milyen terepen rendezik.
    Azért ha a megfelelő kezekbe kerül egy pályakitűzői ceruza, akkor még egy ilyen extra Szuperman csávó feje is totágast állna még egy lakotelepen is! :) A miénkről már nem is beszélve...
    Kova

    VálaszTörlés
  9. Kedves Sándor, nem sértődtem meg,én tényleg fontosnak tartom a kritikát. Nagyon élvezem a blogodat és fontosnak tartom, hogy a „kívülről érkezettek”-re is figyeljünk, nemcsak a „bennszülöttekre”. Az is világos, hogy alapos, mélyreható szakmai elemzés innen nem várható, de mégis lehangolt kicsit, hogy abból a többszáz órás kemény munkából, amivel a térkép és a verseny elkészül, mennyire nem megy át semmi.
    Viszont azokra a megjegyzésekre, amik akár áttételesen is, egy versenyt a díjazásán keresztül ítélnek meg, arra "ugrok". Szerintem az eredményhirdetés a tájfutásban felesleges rossz, (kivéve a 14-16 korosztályt)egyszerűen kár rá energiát, pénzt és időt pazarolni. Tőlünk északra és nyugatra nem is teszik ezt, ott a nagy versenyeken kívül nincs eh. A Brit szigeteken pedig még az országos bajnokságokon sincs.
    Ábel

    VálaszTörlés
  10. Kedves Estván
    Kezdő blogozó vagyok (ma kezdtem), nekem ha valaki kommentál valamit, az már "komment". Igyekszem fejlődni.
    Újólag átolvasva sem találtam Sándor leírásában semmi dicsérőt, csak az a két képaláírás utal a verseny "milyenségére", amit észrevételeztem.
    A nyomtatásról és a rezgő lécről teljesen egyetértünjk, talán a tájfutó listára írok erről bővebben.
    Ábel

    VálaszTörlés
  11. Hadd védjem meg a rendezőket. Nekem speciel eszembe sem jutna ilyen terepen tájfutó versenyt rendezni. Ehhez képest meglepődtem, hogy milyen kellemes pályákat tudtak összehozni a nyilvánvaló korlátok ellenére.
    Mellesleg pont idén kezdődött a vita a sportágfejlesztési stratégiáról, ahol ambiciózus célokat tűztek ki az indulások számát illetően. Az ilyen, városba hozott versenyek szerintem kiváló eszközök az új versenyzők bevonására, csak szervezetten kellene kihozni a gyerekeket a környező iskolákból, és utána tudni kellene megfelelő edzésekre irányítani az érdeklődőket.

    Üdv: Török I. (a 2. helyezett :) )

    VálaszTörlés
  12. "Tőlünk északra és nyugatra nem is teszik ezt, ott a nagy versenyeken kívül nincs eh. A Brit szigeteken pedig még az országos bajnokságokon sincs."

    Még jó, hogy a térképet a rajtban odaadják és a célban nem köpnek szemen. :) Követendő példa, nehogy véletlenül elismerjünk (díjazással) a helyezettek sportteljesítményét!! Gusztustalan szokás belátom!! :)

    Estván

    VálaszTörlés
  13. Sajnos egyet kell, értsek a kritikusokkal a sprint pályakitűzését illetően. Ezen felül számomra az volt a legbosszantóbb, hogy - bár nem kötelező - ilyen városi sprinteknél szokás, hogy a pont sorszáma mellé odanyomtatják a kódot is. Azzal együtt, hogy nem volt a rajtban pótszimból, ez így elég sok felesleges térképforgatást eredményezett.
    A váltón történt hibája kapcsán talán Gyalog Zoli tudna erről bővebben is nyilatkozni. Nekik például tuti az 1. helyükbe került ez...

    Azért, hogy pozitívumot is írjak: sajnos idén nem emlékszem országos rangsorolón 1400Ft/napos nevezési díjra, a magasabb díjak a szokásosak. Azért pedig köszönet a rendezőknek, hogy a versenyzők komfortérzetén legalább e téren javítani tudták.

    doktorúr

    VálaszTörlés
  14. No tessék, nem nézek rá pár órát a blogra és mik történnek! :)

    Imrének igazat adok abban, hogy a parkversenyek remek alkalmak az ismeretleneknek a sportág megismerésre, a már benne lévőknek pedig az edzésre. Az más kérdés, hogy ha mindezt Budapest Bajnokságnak hívjuk, vajon kíván-e valami pluszt is.

    Az biztos hogy ítéletet mondani csak akkor szabad ha ismerjük - legalább elbeszélésből - a másik oldalt, és kellő mennyiségű információnk van a körülményekről. Ez jelen esetben nem áll fenn, bár jómagam is szervezek hasonló rendezvényt, de ettől még az nem ugyanaz.

    De ha már Kova és Isti elkezdte a témát, és mivel bennem is vannak ahhoz kapcsolódó mélyebb gondolatok, nemsokára - de valószínűleg csak a ROB után - szentelek egy teljesen külön bejegyzést ezeknek, remélve hogy majd az ott leírtak, és az arra születő kommentek hasznosak lesznek mindenkinek.

    S.

    VálaszTörlés
  15. Doktorúr bejegyzéséhez még egy kiegészítés a komfortérzethez: nekem pl. nagyon jól esett a verseny után szinte azonnal megjelenő részidős eredmény a verseny amúgy nagyon ízléses weboldalán.

    S.

    VálaszTörlés
  16. Kedves Doktorúr!

    A tuti első hely, az igencsak tuti második volt a befutási sorrend alapján is, de természetesen csak akkor második, ha a hibáról egy röpke pillanatig elfeledkezünk...
    Ettől függetlenül teljesen egyetértek az általad leírtakkal.
    Egy érdekesség a kiírásból: Aug. 29. 13.30 Váltó (Váltó Liga, nem minősítő)
    Nem tudom, hogy a nem minősítő versenyeknek milyen szabályok szerint kell lezajlania, de úgy gondolom, ha már váltó liga versenyen veszünk részt és itt idéznék az MTFSZ szabályzatából: A Váltó Liga célja:
    Az MTFSZ Elnökségének stratégiai céljai között szerepel a nem egyéni versenyszámok fejlesztése.
    A fejlesztés célok között szerepel:
    • a résztvevők létszámának növelése;
    • a rendezők ösztönzése ezen típusú versenyek rendezésére
    • a versenyek látványosságának növelése.
    A Váltó Liga célja a szakosztályokat érdekeltté tenni a nem egyéni versenyszámokban történő minél széleskörűbb rajthoz állásban.

    Úgy gondolom, ezzel most nem érték el a céljukat...
    Azért arra kiváncsi vagyok, hogy levonják e a megfelelő tanulságokat, netán tesznek is valamit az ügyben, vagy majd előveszik a jó öreg szlogent: majd a piac úgy is eldönti melyik versenyre megy el...
    Habár itt ez egy kicsit sántitana! :(

    De mondjuk az emberek már kezdik eldönteni, hisz egyre több versenyző inkább a külföldi versenyeket preferálja, csak szerintem ez nem az a járható út, amit a döntéshozoknak erősíteniük kellene!
    Persze tudom, hogy ez nem egyszerű, hisz se pénz, se paripa, se fegyver és ezek tetejében még az akarat is sokszor hiányzik...
    Azért én jobban szeretném, ha eljutnánk odáig, hogy összesen egy évben lenne 10, max 15 rangsoroló verseny, amik viszont tutik lennének. JÓ (nem leversenyzett) terepen, JÓ térképen (ami sajnos szintén ritkaság manapság) és ami szerintem a legfontosabb, hozzáértő pályakitűző által kijelölt, szinvonalas pályák!
    Ezáltal ezekre a versenyekre komolyan fel lehetne és fel is kellene készülniük a versenyrendezőknek (egy erőteljesebb elnökségi nyomásra) és ne adj úristen még a mezöny is egy helyen lenne egy időben és így megoldodna, hogy a rangsorpontok is a valós helyzetet mutassák!
    Hát sokmindent tudnák még írni erről, de gondolom már ez is elég hosszúra sikeredett, szóval hagyok mást is érvényesülni :)
    Kova

    VálaszTörlés
  17. Kösz Kova a szót! :) Én most csak egyre lennék kíváncsi. Mi a jó a lakótelepi tájfutásban, amiért 1400Ft-ot kiadtok futásonként? Emlékszem a jó öreg régi Eötvös kupákra a Fekete-hegyeken, Dobogó-kőn vagy Sukorón és szomorúan látom, hogy visszavonult a szocreál épületek közé a rendezvény. (Ennek nyilván több oka van)
    Vajon a Váltó Liga megálmodója valóban erről ábrándozott? Ha igen, az már gondolkodóbaejtő...

    Estván

    VálaszTörlés
  18. Talán mert Budapest adja a legtöbb futót (??), és nyáron a főváros környéki minimum kettes-zöld erdőkben kevésbé élvezhető a futás mint a parkokban :) vagy mert éljen a diverzitás, és Tázlár valamint Kékes-tető mellé a Pók utca szépen beillik a sorba, fene tudja :)

    VálaszTörlés
  19. Sziasztok!

    A Váltó Ligának ez az első (próba) éve. Ha majd véget ér, igyekszünk levonni a tanulságokat. Egyelőre sajnos csak néhány egyesület "harapott rá", pedig 1 milliós az összdíjazása. És az Eötvösön kívül még másik négy (erdei) váltóverseny is beleszámít.
    Eredetileg az Eötvös egyébként nem is lett volna VL futam, csak a kiemelt versenyek melletti 4 váltóverseny. De mivel a 4 kiemelt versenyt rendező közül 1 visszalépett, és a hármat kevésnek éreztük, ezért lett még a Herman és Eötvös váltó is VL futam.
    A városi, lakótelepi versenyek pedig ugyan nem tetszenek mindenkinek, mégis ezek fejlesztése most a trend, még az IOF is ezt nyomja - ezt lehet eladni a médiának. Ld. a júniusi stockholmi tömegrajtos kieséses sprintversenyt,

    http://news.worldofo.com/2010/06/22/knockout-victories-for-hertner-and-jansson/

    Lehet, hogy ez a jövő útja, a World of O-n nemrégiben volt egy cikk, hogy 2014-től még talán a VB is így lesz...

    http://news.worldofo.com/2010/08/20/woc-of-the-future-what-will-it-look-like/

    Kovács Gábor

    VálaszTörlés
  20. Én vagyok a névtelenül kommentelő, és ezt továbbra is fenntartom.

    Estván:
    Nekem sem a kedvenc versenyszámom, de lakótelepi sprint és lakótelepi sprint között is van különbség, és ami a vasárnap délelőtti futamot illeti, láttam már jobbat is.

    Egyébként meg azzal, hogy váltó liga versennyé lett téve, nyilvánvaló hogy aki komolyan vette a váltó ligát, ott volt, és ha vidékről jött, akkor a sprinten is érdemes volt elindulni.

    Kova:
    Igen neves rendezők is csináltak már olyat, hogy agyonhasznált térképre vittek OB-t(pl. ROB 2007, éjszakai 2008), vagy sok térképhiba meg egyéb baki volt(normáltávú ob 2007), viszont kis versenyt is láttam már színvonalas pályákkal, olyan terepen amely előtte évben egyszer, egy országos rangsorolón volt használva. Ha lenne 10-15 rangsoroló, nem biztos, hogy azok színvonalasabbak lennének, hiszen akkor központilag lenne meghatározva kik rendezhetnek, és nem a korábbi tapasztalatok szerint döntenének a versenyzők, hogy hová mennek versenyezni. A piaci verseny vs. pályázaton elnyert rangsoroló jogra egy jó példa a 2007-es oneb. Meglátszott, hogy a verseny rendezői sokkal több energiát fordítottak Postás kupára, feltehetőleg abból a megfontolásból, hogy az OB-ra mindenképpen elmegy 800-1000 tájfutó, ugyanehhez viszont tartani kell a színvonalat a kupaversenyükön. Persze az OB-k rendezési jogának eldöntése a szövetség feladata, ellenben én úgy gondolom, a többi verseny közül nem kéne kijelölni 1-1 magasabb rangút. Ha nem tetszik így a rangsorpont rendszer, akkor vedd mérvadónak az OB-kat!

    EgyTájfutó

    VálaszTörlés
  21. Kova:
    Még valamit. Te (is) állítottad, hogy az Eötvös Váltó nem volt elég színvonalas. A Váltó Liga koncepciója kiemel néhány váltó versenyt, ez ugyanaz a logika, mint ha azt mondaná meg a szövetség, hogy mely versenyek lehetnek rangsorolók. Akkor mennyivel lenne jobb 1-1 rangsorolónak "csúfolt" verseny, mint most az Eötvös váltó volt? Mert ezek után ha jövőre szintén hirdetnek Eötvös váltót, mint Váltó Liga futamot, akkor legtöbben szintén elmennek oda, még azok is akik elégedetlenek voltak idén, azonban ha nincs kiemelve a verseny, akkor csak akik elégedettek voltak idén a verseny rendezésével. Ugyanez lenne ha az Eötvös a csak évi 10-15 rangsoroló verseny egyike lenne. A kivételeseket semmi nem kényszerítené a jó rendezésre, csak a szövetség, de ott meg már a ki kivel van jóban rész is számít.

    EgyTájfutó

    VálaszTörlés
  22. Köszi névtelen...
    Én már régóta csak azt veszem figyelembe, persze csak akkor ha az is korrektül van megrendezve.
    Egyébként itt nem a kijelölésen, vagy a nem kijelölésen van a hangsúly, hanem azon, hogy szerintem nincs igazából semmiféle szabályozás. Na most sokan felkapták a fejüket, mert persze szabályok azok vannak, csak betartani nem kell senkinek, mert mi is történik ha rosszul csinálnak valamit a rendezők? Jön az ellenőrző bíró? jó vicc! :( Ha épp nem valakinek a valakije, aki úgyis mindig a verseny mellett dönt (pl. érdekes lenne megnézni, hogy mikor volt utoljára óvás) de ha ne adj isten tényleg egy tökös legény az ellenőrző bíró, mit tehet? Leginkább max. visszaléphet, mint ahogy ez már meg is történt, de igazából a verseny ugyan úgy lezajlott, csak mást kértek fel... :(
    Szóval én itt inkább a verseny utáni korrekt "elszámolást" tartanám mérvadónak!
    Igenis ha már egyszer benn ülök az elnökségben, akkor fel kellene vállalnom a döntéseket, mert lehet hogy ez furcsa valakinek, de azért van ott!
    Ne adj isten még esetleg egy szankciót, vagy valamilyen büntetés félét is meg lehetne szavazni, itt leginkább arra gondolnék, hogy egy ideig pl. nem rendezhetne ilyen versenyt!

    Egyébként a legnagyobb problémám nem az, hogy kiket válasszak, pl. a válogatottba. Sajnos nem túl nagy a mezőny és 80%-ban az edző kollegákkal előre megmondjuk minden évben hogy ki fog bekerülni...
    A probléma az, hogy a legjobbakat már nem tudom elindítani haza színvonalas versenyen (tisztelet a kivétel versenyeknek, de sajnos nincsenek sokan) így kénytelenek vagyunk külföldre járni, vagy magunknak rendezni. A kicsiknél hasonló a helyzet, de mégis másképpen. Hogy magyarázod meg egy 10-12 éves gyereknek, ja hát igen ott azért tévedtél el, mert sajnos arrafelé nem járt a térképhelyesbítő bácsi és a pályakitűző meg pláne nem ment ki a terepre, vagy a másik esett, de ezt inkább ne is mondom..., így nem is tudhatta, hogy ott bizony kapitális térképhibák vannak!
    Persze erre mondhatnánk sok mindent, de aki ment már ki kicsikkel tanító jellegű foglalkozásra egy szörnyű terepen, szörnyű pályára, az most tudja miről beszélek!

    Na a második részben írott "szavaiddal" már kapisgálod a dolgot! :)
    Hát igen, ezért írtam, hogy kellene egy pár verseny, amit jól kellene megrendezni fejvesztés terhe mellett! és ehhez igen, tökös legények kellenének!

    De egyébként ha én lennék "isten ostora" de persze nem vagyok az amitől jó páran most hangosan fellélegeztek, én biztos azt preferálnám, amihez nem kell nagyon feltalálni a spanyol viaszt:
    10-15 kiemelt verseny (a megfelelő szabályozással, szankciókkal) ahogy ez nagyon sok sportágban működik is és természetesen aztán lehetne annyi regionális (nem rangsoroló) verseny amennyire csak van jelentkező és majd azt eldönti a piac, a versenyző, hogy kinek melyik tetszett, hová is szeretnék jövőre is elmenni!
    De legelőször is azt kellene eldönteni, hogy mit is szeretnénk!
    Verseny sportot, vagy szabadidősportot.
    Ha utóbbit, akkor az nem az én asztalom, azt találja ki valaki nálam okosabb, de ha versenysportot akarunk, vagy legalább is azt szeretnénk, hogy a válogatottjaink megállják helyüket a nemzetközi mezőnyben, akkor sürgősen bele kell fognunk a változtatásba, mert a felnőttjeink lassan elfogynak, az utánpótlás meg a megfelelő támogatás hiányában épp abbahagyja mire oda kerülne, hogy fel vegye a kesztyűt a világbajnokokkal.
    Kova

    VálaszTörlés
  23. Gábor csak hogy ne érezd Magad kirekezstve Neked is válaszolok! :)
    Te nem voltál ott a versenyen. Ha ezt letudod nyomni valamelyik médiás torkán verseny gyanánt, akkor Te vagy a mi emberünk!
    Csak egy két momentum: a kifutó versenyzöknek nem volt kordonjuk, (persze lehet hogy ez már a médiának készült - első feladat átverekedni magad a bámészkodó tömegen)
    A cél vonal valahogy elmaradt.. Nem gondolnék én itt nagy felfujható célkapura, de valamire ami eladható, vagy legalább a versenyzők számára látható, nem az a kb. 30, vagy több éves kis 60x30-as felíratra, ami a befutó kordonon kivül összegyürve néha meglebbent.
    Szóval nem irigyellek, mert tanulság az van bőven, csak gyözd leírni! :(
    Egyébként meg ha mi is tudnánk ilyen versenyeket csinálni, mint a linkedben szereplő, hát olyan örömöt még nem láttál mint amit én akkor letáncolnék!
    Kova

    VálaszTörlés
  24. Kova :
    Ha a rangsoroló versenyek számának korlátozása a szabályok szigorúbb betartatása mellett zajlana, akkor egyetértek a koncepcióval.

    Ami a versenysport-szabadidő sport dolgot illeti, szerintem a kettőnek meg kell tudnia férnie egymás mellett, de a hobbi tájfutó is ugyanúgy elvárhatja a színvonalas rendezést(jó pálya, jó térkép és a többi), mint az élversenyző. Ráadásul minél több a hobbi tájfutó, annál több pénzt lehet fordítani a válogatottra.

    EgyTájfutó

    VálaszTörlés
  25. Teljesen igaz!
    Kova

    VálaszTörlés
  26. Csatlakozom Kovához, ez tényleg teljesen igaz! Így két külön szálon tényleg nagyon jól működtethető lenne - szerintem is.

    VálaszTörlés
  27. Nem tudom hányan olvassák ezt a blogot, de a mostani Eötvös váltó, mint Váltó Liga futam valóban megérne egy misét, az elnökség a tájfutó közvélemény, és a közgyűlés előtt is.

    Azt gondolom, hogy tökéletesen bemutatta a verseny, hogy elhibázott a Váltó Liga jelenlegi koncepciója a maga hazai tájfutó viszonyok között valóban horribilis összdíjazásával. Én próbáltam felhívni a figyelmet a problémára az idei közgyűlésen az egyebek napirendi pont alatt, akkor szinte lesöpörték az asztalról a vitára való felhívásomat. A versenyen úgy gondolom elég jól visszaigazolta a félelmeimet. 12 db váltóval indult több, mint az egy évvel korábbi Eötvös Váltón, hiába volt az idén Váltó Liga futam is. Igaz ez jelent azért némi növekedést, de azért azt gondolom 36 fő az azért édeskevés főleg, hogy még külön szenior kategóriát is hirdettek a rendezők szemben a tavalyi évvel, ahol csak mix kategória volt. A Váltó Ligás kategóriákban 11 egyesületet volt képes megszólítani a Liga a fiataloknál pedig csak nyolcat. Sikeresnek szerintem akkor lenne nevezhető a koncepció, ha legalább 20 de inkább 30-40 egyesületet képes lenne megszólítani a Liga.

    Teljesen egyetértek azzal, hogyha egyszer már bekérte magát a verseny a Liga futamok közé, akkor némi külsőséget tegyen hozzá, ami ráadásul még pénzbe se nagyon került volna. A gyerekek pedig biztos, hogy örültek volna egy éremnek a Váltó Liga egyik futamán!!

    Azt gondolom a váltóverseny izgalmához hozzátartozna a hangosítás, amin keresztül közvetíti valaki az eseményeket, a folyamatos eredményközlés (kabarénak éreztem már a helyszínen is, hogy tudtuk, hogy a neten már van eredmény, de nekem úgy kellett a célsátorba odamennem megérdeklődni az eredményhirdetés közben, hogy nem lettek a lányaink véletlenül harmadikak N18-ban?, mert nem volt kitéve végeredmény, pedig még csak nem is voltak túl sokat kinn a pályán). Jó elképzelés volt a két átfutó pont (spectator controll), csak eredményközlés hiányában keveset adtak hozzá a verseny izgalmához követhetőségéhez, sőt inkább elvettek belőle, mert csak kapkodtunk a fejünket, hol ki halad át éppen. Szerintem egy ilyen városi és kiemeltnek szánt eseményre, bizony jó lett volna egy látványos célkapu, netán az MTFSZ néhány szponzorának a molinója (tudom nincs sok, de mégis van azért néhány!). Nem hiszem, hogy ezek különösebben sok plusz költséget jelentettek volna a rendezőknek, némi utánajárást azért biztosan. Meg lehetett volna kérni mondjuk Tasst vagy Kocsik Árpit, hogy hozzatok már ki légy szíves egy hangosítást, hadd legyen látványos a Váltó Liga futam, szerintem megcsinálták volna első évben akár ingyen is, vagy minimális térítésért, meg megkérni Zolikát, hogy adja már kölcsön egy váltóversenyre a célkapuját, hadd lehessen látni hol futnak be a versenyzők. A váltóversenyek vonzerejét és a sportág megítélését a külső szemlélődök számára biztos, hogy nagyban elősegítették volna ezek a látványelemek.

    Amúgy szerintem kellenek ezek a városi váltóversenyek is, amik valóban jól szolgálhatnák a sportág hazai népszerűsítését, ha úgy tudnánk megrendezni őket, hogy a kívülállók is kedvet kapjanak általuk a tájfutás kipróbálására.

    Kívánok mindannyiunknak a mostaninál izgalmasabb, jobban követhető, nagy létszámú és látványos váltóversenyeket! Javaslom, hogy az ad hoc bizottság, vagy az elnökség, ill. majd a közgyűlés foglalkozzon minél hamarabb és minél mélyebben a tanulságok levonásával!

    üdv. Viktor

    VálaszTörlés
  28. Kova írja: "nem kell nagyon feltalálni a spanyol viaszt:
    10-15 kiemelt verseny (a megfelelő szabályozással, szankciókkal) ahogy ez nagyon sok sportágban működik"

    Nem bizony csak figyelmesen meg kell nézni a versenynaptárt: Az idei versenynaptárban van 8 ilyen. (Nógrád, Mecsek, Thermenland Keleti tájfutó napok, HOB. KOB. NOB. ROB)

    VálaszTörlés
  29. Viktor írja: Sikeresnek szerintem akkor lenne nevezhető a koncepció, ha legalább 20 de inkább 30-40 egyesületet képes lenne megszólítani a Liga.

    Nincs is annyi egyesület, akárhogy számolom az egy tucat is alig alig jön össze!

    VálaszTörlés
  30. A dijazast illetoen nem szerencses altalanositani, hogy mi van tolunk eszakabbra. A norveg HOB-on pl. ferfi felnottben az elso 24-et hivtak ki legalabb egy oklevelre!
    Nekem a legjobban az esztek legnagyobb nyari 4 napos versenyen tetszett a dijazas mikentje: ott az egyes kategoriakban a mezony nagysagatol fuggoen eltero szamu helyezettet dijaztak, az ertesitoben tettek kozze, hogy melyik kategoriaban hanyat fognak.

    VálaszTörlés
  31. Nagyon sok érdekes dolog előkerült, amikkel érdemes volna foglalkozni,de csak ami minket érint.
    A váltó ligára (ahogy KG írta) nem pályáztunk (és egy fillért sem kaptunk érte, eltekintve az említtt 36 ember nevezési díjától) hanem FELKÉRTEK (az előző éviek ismeretében és a park forma tudtával), mert nem volt más, aki váltóversenyt hajlandó rendezni!!! Jóval nagyobb munka és kisebb bevétel, mint az egyéni.
    Az Eötvös pedig egy felvállaltan KIS verseny. Azt nem egészen értem, hogy BUDAPEST RÖVIDTÁVÚ (mindkét szó fontos) miért ne lehetne ilyen terepen. Ráadásul nem árultunk zsákbamacskát, nagyon pontosan (térképen is, ami nagyon nem szokás mifelénk!) megadtuk hogy hol lesz a verseny. Tehát nem lesz a jövőben sem hangosítás, nagy körítés, ez nem is volt benne a felkérésben. A váltó liga érdekében megnyújtottam a szokásos pályákat és a terep összes (nem túl sok) érdekességét félretettük, ezért lett az egyéni olyan, amilyen. A Pók utcai cél bennünk is felmerült (az egyénire), de jobbnak látszott a vegyes terep (ltp, kis bozótfoltok, családi házas stb). Mindig előre kell dönteni és választani, mindenki kedvére nem lehet tenni. Sajnos az egyik pályavariációt szabadon engedett kutyák miatt kellett elvetni, az amfiteátrumból pedig kitiltottak a múzeumosok.
    Ábel

    VálaszTörlés
  32. Kova:

    Igazad van, benéztem. Tényleg csak a 2. helyet bukták a sparisok a rossz pont miatt.

    Az összes hozzászólás nagyon hasznos volt szerintem. Én támogatnám a 10-15 verseny/év koncepciót.

    Az meg külön érdekes, amit Ábel írt, hogy az Eötvös felvállaltan KISverseny. Ezeket a dolgokat például jobban kéne kommunikálni előzetesen is, mert utólag jól mutat magyarázatként, csak akkor már sokak szájíze keserű.

    Jelenleg a szabályzat szerint három kategóriája van a versenyeknek: kiemelt - országos - regionális. Nekem a KISverseny fogalma kapcsán csak a regionális ugrik be, de lehet, hogy a hiba az én készülékemben van.

    VálaszTörlés
  33. Az a baj, hogy a legtöbb versenyen leginkább a pénz dominál, mert valamiből egész évben versenyezni, ill. más dolgokat kell fent tartani, elvégezni. Mondjuk pont jókor írom ezt, mert tapasztalatom szerint az egyik kivétel pont az Eötvös, ill. a BEAC, legalább is az én tudomásom szerint.
    De ezzel nem is lenne baj, csak amint már írtam: Először is el kellene dönteni, mit szeretnénk!
    Versenysportot, vagy szabadidősport, vagy lenne a versenysport a kőkemény szabályaival és emellett ahogy már megállapítottuk lenne a szabadidősport a szabadabb, lazább szabályaival!
    Nem akarok túl okos lenni, de ez is működik már, nekünk csak döntenünk kellene és utána lehetne végre érdemben is dolgozni!
    Mivel a válogatott mellett dolgozom elég sok klubnak a problémáiba, életébe belelátok.
    Aki komolyan végzi a munkáját, eredmény centrikusan dolgozik (nemzetközileg is), annak tényleg komoly problémái vannak a magyar versenyek egyre hanyatló színvonalával.
    Viszont az is teljesen természetes, hogy a többség nem élversenyző, aki inkább a jó társaságért jár versenyre, habár szerintem Nekik is elvárásuk a normális térkép és a „kellemes”, színvonalas pálya. A plusz (persze csak ha van) az már csak egy üde színfolt, amiért általában hálásak is az emberek, mint pl. a Macabi által rendezett versenyeken.
    Én biztos efelé vezetném a tájfutás szekerét, mert azért akár mit is mondunk egy sportágat mindig az elért eredményei alapján ítélik meg. Ha nem lesznek jók élversenyzőink, nem fogunk egyről a kettőre jutni soha.
    Mondjuk szerintem a „főnökségben” is egy kicsit jobban kellene nyüzsögni, nem félteni a pozíciókat és bátrabban kiállni, ha kell házalni a tájfutás mellett. Most ideális alkalom lenne, hogy a „foci mellett” mi is meglovagoljuk kicsit a dolgokat. Persze tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű és a maga módján a legtöbb tag próbál is valamit ügyködni, de sok dolgot lehetne tenni, hogy jobb legyen maga a tájfutás is és mi akiknek kicsit ez az életük, vagy a legkedvesebb szórakozásuk, hobbijuk, nekünk is jobb legyen!
    Na jó, túl sokat írtam már, nem veszem el más kenyerét és inkább teszem tovább a saját dolgom…
    Kova

    VálaszTörlés
  34. Az Eotvos VL-futamma valasa azert emlekeim szerint nem felkeressel tortent, hanem Paci kerdezett ra egy elnoksegin, ahol a VL napirendi pont volt, hogy lehet-e. Ketsegtelen, hogy gyorsan porogtek ott az esemenyek, mert egyreszt akkor szuletett meg a javaslat a kozgyulesnek a dijazasrol (vagyis hogy az egesznek lehet valami rangja). Masreszt akkor esett ki a Postas kupa is a sorbol, akik nem voltak hajlandok valtot rendezni, igy az elozetes tervekkel ellentetben kiemelt versenyt sem kaptak, es 3-ra csokkent volna a VL-versenyek szama.

    VálaszTörlés

Figyelem! A név nélkül küldött hozzászólások törlésre kerülnek! Ha a "névtelen" típust választod, akkor a szövegmezőben van lehetőséged aláírni.