2010. június 12., szombat

Pokoli KOB 2010.

Igazából nem kellene semmit írnom erről az egészről, mert ha valaki a színes élményekért olvassa ezt a blogot, az ebben olyat úgy sem talál, aki meg tájfutó szemmel nézi (bár ezt kétlem) az csak nevetőgörcsöt kap, vagy egyszerűen csak becsukja a böngészőt miután gondosan kitörli az előzményekből ezt az URL-t - örökre.

De minek utána vagyok olyan önző, hogy pusztán azért írjam le mert jólesik kiadni magamból, így hát tessék, álljon itt a hiteles krónikája a 2010. évi KOB-nak, a saját szubjektív szemszögemből nézve.

A hét eleji időjárás-jelentések jó időt jósoltak a hétvégére. Aztán kezdett átcsapni nagyon melegbe a jóslat. Majd látszott hogy csúnya nagy kánikula lesz. Végül a perzselő forróság győzött. Persze mindenkire más hatással van a meleg, pl. Harzollal váltottam pár szót a rajt előtt, saját elmondása szerint volt már neki sikere egyszer dög melegben - és talán épp azért is. De én nem ilyen vagyok. Nyáron 27 fok felett egy álló helyben is izzadok. Nem érzem jól magam a melegben, kivéve tengerparton. 30 fok felett inkább csak vegetálok, és biza' vannak fizikai tünetei is annak hogy nem bírom a hőséget. Nos, ennek fényében kitalálható hogy nem az én napomnak ígérkezett június 12.-e.

A selejtezőn 78-ra indultam, ami csak azért volt rosszabb mintha előre sorsoltak volna, mert így 2-3 fokkal melegebbet kellett elviselnem: 32 fokot írt ki a hőmérő mikor indultam a rajtkordon felé. A rajtolás jól sikerült, az első 4 pontig nem is volt gond, eltekintve attól hogy égetett a nap, kóvályogtam a melegtől, és kiszáradtam. A lábaim sem úgy vittek mint azt akartam. A 4-5 átmenet 60-80 méter volt, ez nekem 7 percig tartott, köszönhetőn egy 180 fokos hibának, amit 4 (!) nekifutás után vettem csak észre.

A hetes pont után aztán végleg tetőzött az elkeseredettségem, totál kivoltam a melegtől, fejben teljesen feladtam, és azt gondoltam visszasétálok a célba és beismerem: nem megy ez nekem. El is indultam, de aztán megszólalt bennem az elhatározás, így végül nagy nehezen, de mégis nekilódultam a folytatásnak. Futásról szó sem volt, inkább csak kocogtam, sétáltam, és bár tájékozódni nem nagyon kellett, így is végtelennek éreztem az időt a befutóig. Hányinger-küszöbbel értem be, elkúsztam a kocsiig, és agonizáltam egy sort. Biztos voltam a "B" döntőben.

Aztán kiderült hogy utolsó helyen (24. beérkezőként a 32 indulóból) pont megcsíptem az "A" döntőt, és kategória elsőként 00:02-re indulhatok. Hurrá! Ettől tényleg lelkes lettem, gyors öltözés, és iszkiri a rajtba. Még a hőmérőn látott 37 fok sem rettentett el. Pedig talán jobb lett volna.

A döntőről csak szűszavúan írok, mert a track és az időeredmény magáért beszél: nyamvadt, nagyon nyamvadt voltam. Bár láttam hogy sokan sétáltak a pályán, és sok általam ismert embert lassabb tempóban láttam futni mint máskor, de amit én műveltem az tényleg tragikus volt. Az első 5 pontot tudtam csak futni - valamennyire, bár a részidőkből látszik hogy már azt is nagyon gyengén. Hibám ugyan nem volt de jórészt csak sétára és gyenge kocogásra futotta. Olyan szinten terhelt le a meleg, hogy mozogni sem bírtam. Egy egyszerű 2 szintvonalas kúp úgy megfogott hogy oldalazva kellett felmennem rá. Már 100-200 méterekre láttam előre merre kell mennem, hol a pont, de örökkévalóság volt odajutnom, főleg mert igyekeztem kerülgetni még a legkisebb földkupacokat is. A célba pedig úgy értem be, mint egy élőhalott, de ezt rendkívül jól mutatja a befutón rólam készült kép (köszönet érte a fotósnak!):

(igen, a háttérben vagyok, fennakadt szemekkel)

Nagyon szégyellem magam, hiszen a KOB számomra abszolút ideális táv, és a pályám sem volt nehéznek mondható, de egyszerűen nem bírja a szervezetem ezt a hőség okozta terhelést. Jah, és egy érdekes adat: a verseny reggelén 8 órától a verseny utánig (este 6 óráig) összesen 6 liter(!) folyadékot fogyasztottam el, amiből 2 liter isotoniás volt. És ebből kifelé minden csak párolgás és izzadás útján távozott.



Csak a rend kedvéért, a döntő 6,2km-es távját 72 perc alatt abszolváltam, utolsó előtti idővel. Remélem, sőt nagyon-nagyon bízom benne hogy a ROB-on kegyes lesz hozzám az időjárás :)


Bookmark and Share

8 megjegyzés:

  1. Tényleg nem fáztunk a pályán...
    Talán a 12esen találkoztunk, ott egy Zombi nézett velem szembe... én mondjuk bepróbálkoztam egy "gyere, menjünk" beszólással, de utána láttam rajtad, hogy se kép se hang... :)

    Szaki

    VálaszTörlés
  2. Jól láttad, teljes halál volt. Emlékszem hogy összefutottunk és hogy bíztattál, de képtelen voltam erőt kiadni magamból...

    VálaszTörlés
  3. Én csak egyet mondok: Ehhez még vízionáld azt, hogy fehér börű vagy, és legkisebb napsütésre ropogósra sül a tested! Fincsi mi? Üdv a világunkban! ;)
    isti

    u.i.: a tájfutó mindent kibír! ;)

    VálaszTörlés
  4. És akkor választhatsz hogy inkább hosszú bozótban mész ki (sok ilyet láttam a hétvégén) és hőpangást kapsz vagy rövidben és az lesz amit Te írtál :) hát igen. Köszi a bíztatást, bár hogy a ujj-elfagyós hideg, és a felhőszakadás után most ez is megvolt, szerintem túl sok más nagy sokkot adó meglepetés talán márnem jöhet ...

    VálaszTörlés
  5. A rövid ruha miatt a bozót meg olyan matyó hímzéseket képzett az ember lábán, hogy inkább megsülök a hosszú gatyában...

    Isti, nem is bír ki mindent.... :)

    VálaszTörlés
  6. Már aki bozóton ment, és szépen kerülgettem, de a track szerint még így sem volt vészes kitérő :)

    És de, Isti midnent kibír :)

    VálaszTörlés
  7. Hé Névtelen, gyere csak ki a hóra! :)

    "bár hogy a ujj-elfagyós hideg, és a felhőszakadás után most ez is megvolt, szerintem túl sok más nagy sokkot adó meglepetés talán már nem jöhet... "

    Na ahogy azt Te hiszed! :D Jelen pillanatban semmiféle kétségem nincs afelől, hogy lesz olyan verseny ahol vissza fogod sírni ezt az időt! :) A 2000-es Hungi utolsó napján 41-43°C volt a legkisebb túlzás nélkül, és környék kukoricásaiban kipattogzott a termény fele! :)

    isti

    VálaszTörlés
  8. Ha nem OB, és ilyen idő lesz tuti nem megyek :) A selejtezőn tényleg csak azért nem adtam fel mert az a cél lebegett a szemem előtt hogy legyen meg mind az 5 OB idén.

    Kíváncsi leszek ki volt a névtelen :D

    VálaszTörlés

Figyelem! A név nélkül küldött hozzászólások törlésre kerülnek! Ha a "névtelen" típust választod, akkor a szövegmezőben van lehetőséged aláírni.